phone x
021.335.36.20
whatsapp x

WhatsApp Number

+40722.519.048

Message
messenger x
email x
office@gloriadental.ro
Sigilarea dentară la copii - Clinica Dentara, Piata Romana, sector 1, Bucuresti

Sigilarea dentară la copii

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea dentară la copiiSigilarea este o metodă de prevenire a cariei dentare, utilizată atât în pedodonţie (stomatologia pediatrică) cât şi în stomatologia generală a adultului. Este de obicei indicată pe dinţii permanenţi neafectaţi de carie.

Ea constă în aplicarea unui strat foarte subţire de compozit fluid (sigilant dentar) pe suprafaţa masticatorie a dinţilor în şanţuri şi fosete, dar şi pe suprafeţele linguale şi vestibulare.

Sigilantul rămâne ca o foiţă subţire de culoarea dintelui şi acţionează ca o barieră împotriva agenţilor patogeni care duc la formarea cariilor dentare (plăcii bacteriene).

Este o metodă minim-invazivă de prevenţie, nefiind nevoie de şlefuirea dintelui înainte de aplicare, spre deosebire de tratamentul unei carii deja formate.

De ce este nevoie de sigilare?

În comparaţie cu suprafeţele netede obişnuite ale smalţului, şanţurile dentare adânci, în special ale dinţilor proaspăt erupţi pe arcadă, acumulează resturi alimentare şi sunt mai greu de curăţat prin periaj dentar.

Cele mai multe carii dentare apărute pe dinţii copiilor şcolari încep din şanţurile şi din fosetele suprafeţei ocluzale dentare.

Când trebuie efectuată?

Sigilarea dentară la copiiMajoritatea sigilărilor se indică pe măselele definitive ale copiilor apărute la 6 şi la 12 ani.

Cel mai indicat este ca sigilarea să se efectueze înainte de apariţia oricărui semn de carie dentară, aşa că odată ce un dinte a fost identificat ca un bun candidat, este recomandat să fie sigilat pe cât de repede posibil, ideal în primul an după erupţia să.

Uneori, chiar dacă există semne de carii dentare incipiente (marmoraţii sau carii de debut), măselele pot fi încă sigilate, însă cu îndepărtarea în prealabil a marmoraţiilor. Acest lucru este însă stabilit de medicul dentist în funcţie de caz.

Care sunt avantajele sigilării?

Caria dentară este cauzată de către acizii rezultaţi din metabolizarea (digestia) alimentelor de către bacteriile ce trăiesc în placa bacteriană (stratul albicios ce se formează pe dinţi după câteva ore de la ingestia alimentelor). Periajul dentar îndepărtează acest strat de pe dinţi, ajutând la prevenirea cariei. Problema este că pe o suprafaţă cu şanţuri şi fosete foarte adânci, periajul este ineficient.

Sigilantul aplicat în şanţuri transformă suprafaţa foarte abruptă a dintelui într-un relief mult mai domol şi lucios, favorabil autocurăţirii şi mult mai accesibil periuţei dentare, resturile alimentare nemaiavând unde să se ascundă.

Prevenirea cariilor la copii

Un alt aspect este faptul că acolo unde există şanţuri adânci, smalţul este mai subţire şi bacteriile au mai puţin de străbătut până în dentină, aşa că sigilantul aplicat îngroaşă peretele de smalţ în acea zonă, îngreunând şi mai mult accesul acestora.

Compozitul fluid aplicat ca sigilant are în compoziţie substanţe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează încontinuu pe o perioadă îndelungată, având un şi mai mare rol protector şi scăzând şi mai mult riscul măselei de a se caria.

Apelează ACUM cu încredere la serviciile echipei Gloria Dental!
TRIMITE-NE UN MESAJ

    stomatologie bucuresti
    Evoluăm în același ritm cu tehnologia și ținem ca frumusețea și sănătatea dinților să devină un obiectiv important pentru pacienții noștri, conform dictonului "este mai ușor să previi decât să tratezi"