Protetica dentară se ocupă cu refacerea funcțiilor aparatului dento-maxilar, prin protezarea cu proteze fixe (coronițe, punți dentare fixe) sau cu proteze mobile (proteze scheletate, supraproteze, protezele clasice acrilice).
Scopul final este acela de a reda și/sau oferi pacienților echilibrul funcțional, estetic și psihic.
De asemenea, protetica dentară analizează starea arcadelor dentare și a echilibrului dentar și articular. Adesea, aceasta este grav alterată din cauza pierderii unuia sau mai multor dinți (edentația) ori de tocirea excesivă a danturii (atriție). Găsirea celor mai bune soluții de tratament pentru refacerea integrității arcadelor într-o manieră funcțională și totodată estetică pică în sarcina medicului stomatolog.
Dacă vorbim de proteze dentare, ele sunt concepute în cadrul unor planuri de tratament individualizate, pentru a corespunde nevoilor fiecărui pacient. Acestea nu pot fi stabilite fără a face măcar o examinare clinică și radiologică a pacientului și fără o analiză parodontologică generală (parodontologia oferă căi de tratament ce implică proteze dentare). Medicul specialist vă va da o listă completă de investigații și tehnici de tratament în funcție de diagnosticul dumneavoastră.
Coroanele ceramice cu suport de zirconiu constituie o metodă modernă de tratament. Lipsa interiorului metalic conferă un aspect identic cu cel al dinților naturali. În momentul în care există dinți lipsă, se apelează la lucrări protetice (punți dentare) sau la reconstrucția prin coroane pe implant. Pentru rezultate estetice deosebite se pot folosi bonturi aplicate pe implant realizate de asemenea din zirconiu.
Tratamente disponibile în cadrul proteticii dentare GLORIA DENTAL:
● coroane de porţelan/ ceramica pe diferite suporturi cum ar fi coroane porţelan pe suport de aur platinat, coroane din porţelan pe suport de aur paladiu, coroane ceramica / porţelan pe suport de zirconiu, coroane de porţelan pe suport de remanium Crom-Nickel,
● coroane dentare provizorii acrilat sau PMMA
● faţete dentare din porţelan şi compozite
● proteze dentare mobile şi fixe diverse sisteme
● îndreptarea şi echilibrarea ocluziei dentare
● incrustaţii ceramice din ceramică sau materiale nobile (inlay / onlay)
● gutiere pentru diverse tratamente (bruxism, albirea dinţilor, gel parodontologie)
Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupa cu înlocuirea dinţilor lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.
Coroanele dentare sunt lucrări protetice confecționate din diferite materiale, cu rolul de a îmbunătăți estetica şi funcţionalitatea dentară. Funcțiile pe care le îndeplinesc coroanele dentare sunt de acoperire sau de învelire a unui dinte care a suferit probleme estetice sau afectarea funcţionalităţii, din cauza anumitor factori care au dus la degradarea acestuia.
Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinți poartă denumirea de edentație. În cazul unei edentații, pe arcada dentară apare un loc liber, producându-se tulburări fizionomice, fonetice și masticatorii, pe lângă afecțiuni parodontale, articulare și digestive.
Cel mai adesea, la acest tip de restaurare protetică fixă care implică coroanele dentare se recurge în cazul în care dintele a suferit o distrucție carioasă mult prea mare, sau în cazul în care dintele prezintă numeroase obturații (plombe), fiind necesară o coroană de acoperire pentru a oferi protecție dintelui respectiv. Această protecție este necesară pentru ca dintele să fie rezistent la presiunea dezvoltată de mușchii masticatori în timpul procesului de masticație.
Un alt scop al tratamentului cu coroane dentare îl reprezintă restaurarea funcției fizionomice. Astfel, rolul estetic al acestora este de a corecta și de a ajuta la restabilirea formei, îmbunătățind semnificativ aspectul estetic al dinților.
Deseori, dintele este afectat de un proces carios în dezvoltare. Descoperită într-o stare incipientă, caria dentară poate fi tratată în cabinetul stomatologic prin curățarea acesteia și obturarea dintelui respectiv (plombarea unei măsele, de exemplu). Odată cu trecerea timpului, în cazul în care procesul carios avansează și se ajunge la afectarea pulpei dentare, crește riscul infectării acesteia. Pulpa dentară reprezintă țesutul aflat în interiorul dintelui, aceasta fiind alcătuită în principal și vase de sânge mici și filete nervoase. Pulpa dentară este acoperită de un strat de dentină, deasupra căruia se găsește smalțul dentar, cel mai dur țesut din organismul uman. Pe măsură ce avansează procesul carios, straturi de smalț și de dentină pot fi afectate, existând posibilitatea de a se expune și de a se infecta pulpa dentară din cauza prezenței agenților microbieni în cavitatea bucală.
În acest moment, pacientul resimte o durere acută și se prezintă de obicei la medicul stomatolog atât din cauza puternicului disconfort, cât și din cauza incapacității de a mesteca alimentele. În scopul restabilirii funcției masticatorii, atunci când mai există șanse de a salva dintele afectat, se recurge la un tratament endodontic (pe canalele radiculare), urmând a se cimenta un pivot dentar ce va oferi susținerea necesară viitoarei coroane dentare ce va înveli dintele. Astfel, dintele este salvat, iar majoritatea funcțiilor sunt recuperate.
Tratamentul endodontic va fi realizat cu ajutorul unui microscop dentar de către medicul specialist endodont în cabinetul stomatologic. Dintele afectat va fi devitalizat, astfel că pacientul nu va resimți nicio durere în etapa următoare a tratamentului, respectiv cea a fixării pivotului dentar. Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care se folosește pentru a reface dinții cu leziuni majore, cu pierderi mari de țesut din cauza unei carii, sau în cazul dinților fracturați. În mod obișnuit, utilizarea unui astfel de pivot dentar se recomandă și în cazul refacerii unei coroane dentare care deși nu este complet distrusă, prezintă pereți laterali subțiri și foarte puțin rezistenți.
O coroană dentară individuală este o lucrare protetică mică, ce se confecționează ușor și cu care pacientul se obișnuiește foarte repede, mai ales că procesul de montare al unei astfel de coroane este unul lipsit de orice durere. De asemenea, coroanele dentare se mai pot aplica și la nivelul implanturilor dentare, oferind, pe lângă formă foarte apropiată a unui dinte natural, o bună funcționalitate.
Este foarte important ca orice coroană dentară aplicată în cavitatea bucală să înlocuiască pe cât mai fidel este posibil fostul dinte afectat. Coroanele dentare pot fi individuale, înlocuind un singur dinte, cât și unite, formând o punte dentară. Puntea dentară este o lucrare protetică fixă utilizată în stomatologie pentru restaurarea morfologică a dinților absenți de pe arcadele dentare, dar și pentru protecția și remodelarea dinților ce au suferit distrucții importante. Aceasta este formată din minim doi dinți stâlpi, ce reprezintă două coroane dentare care se fixează pe dinții naturali care limitează edentația, între cei doi regăsindu-se corpul de punte (,,înlocuitorul” dinților lipsă).
Pentru a putea fixa puntea pe dinții stâlpi, aceștia sunt pregătiți anterior prin șlefuire, deseori fiind și tratați endodontic. Puntea dentară reprezintă un tratament protetic mai invaziv decât implanturile dentare, deoarece necesită şlefuirea dinţilor vecini edentaţiei pentru a putea fi realizată. Puntea dentară este o bună alternativă pentru pacienții care nu dispun de un buget corespunzător pentru tratamentul cu implanturi dentare.
Când este necesară o coroană dentară?
Situațiile în care se recomandă un tratament restaurator protetic cu un astfel de tip de coroană dentară fixată pe dinţi sunt diferite, existând multe scopuri ale acesteia:
• În scopul protejării împotriva fracturării a unui dinte fragil, care a suferit în trecut numeroase obturații voluminoase din compozit sau amalgam. Un astfel de dinte riscă să fie traumatizat de forțele mari ce apar în timpul procesului masticator, fiind mult mai sensibil. Pentru a-l proteja, se indică deseori ca acesta să fie acoperit cu o coroană dentară care să preia toate presiunile masticatorii dezvoltate.
• În scopul restaurării unui dinte care accidental a fost rupt, sau care se prezintă grav uzat; în cazul fracturii, dacă dintele mai poate fi salvat, acesta va fi tratat endodontic și reconstruit cu ajutorul unui pivot dentar sub formă de bont, peste care se va cimenta coroana dentară care să ofere protecția necesară.
• În scopul restaurării la nivelul edentațiilor: pentru a realiza un astfel de tratament, în locul unde se află lipsă dinții va fi aplicată o punte dentară, stabilitatea acesteia obținându-se prin fixarea să la nivelul dinților limitanți ai edentației respective.
• În scopul îmbunătățirii esteticii, coroanele dentare fiind aplicate pe dinții cu anomalii de formă sau de culoare, ce nu pot fi imbnatatite prin aţe metode, cum ar fi, de exemlu, albirea dentară. În mod curent, anomaliile de culoare apar la pacienții fumători, consumatori de cafea sau de anumite alimente care afectează, în timp, culoarea naturală a dinților.
• Pentru a acoperi un implant dentar. Există numeroase situații în care se recomandă înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă cu ajutorul implantului. Astfel, la nivelul acestuia se va atașa o coroană dentară care să redea aspectul fizionomic, precum și să ajute la recăpătarea funcției masticatorii.
De câte tipuri poate fi coroana dentară?
În funcție de materialul utilizat pentru confecționarea unei coroane dentare, acestea pot fi: coroane ceramice (din porțelan), coroane din zirconiu, coroane metalo-ceramice, coroane provizorii din acrilat, coroane integral metalice. Acestea două sunt cele mai utilizate și mai recomandate. Totodată, există și coroane dentare mixte: metalo-ceramice, metalo-acrilice, zirconiu-ceramică, sau coroane integral metalice, integral acrilice.
Tipul de coroană dentară potrivit pentru fiecare pacient poate fi ales doar de către medicul stomatolog în urma unei consultații realizate în cabinetul stomatologic. Diferența dintre aceste tipuri de coroane constă atât în capacitatea lor de a restaura funcțiile aparatului dento-maxilar, cât și costurile la care se ridică tratamentului, acestea fiind corelate cu tipul de material din care se confecționează coroana dentară.
Coroanele din ceramică sau porțelan sunt foarte căutate și indicate datorită biocompatibilității pentru organismul uman, dar și datorită esteticii superioare a acestora (imită foarte bine nuanţele şi textura dintelui natural).
Coroanele din zirconiu reprezintă o îmbinare în restaurarea afectării funcționale, masticatorii, cât și a celei estetice. Acestea oferă, pe lângă conservarea țesutului dentar, și un aspect natural al dintelui, fiind foarte durabile. Pacientul se obișnuiește repede cu ele, mai ales dacă sunt adaptate și fixate corespunzător în cavitatea bucală, la nivelul câmpului protetic. O precizare necesară este aceea că multe persoane greșesc la denumirea acestor coroane de zirconiu, folosind termenul ,,zircoane”. Zirconiul este un mineral care se utilizează pentru obținerea dioxidului de zirconiu, având varietăți transparente, ceea ce îl face să fie utilizat pentru una dintre cele mai avantajoase soluții estetice.
De asemenea, în scopul obținerii unei estetici cât mai impecabile, se recomandă un tratament protetic cu fațete dentare. Acestea reprezintă lucrări protetice fixe care se aplică pe dinții pregătiți în prealabil prin șlefuire, în special pe cei frontali, în scopul creării unui zâmbet strălucitor. Fațetele dentare pot fi confecționate atât în mod direct din compozit, cât și în laborator din ceramică, cele din urmă având proprietăți superioare mecanice și estetice.
Din păcate, procentajul pacienților cu cel puțin un dinte lipsă este foarte ridicat în România. De aceea, încurajăm apelarea la medicii noștri specialiști care pot înlocui naceste defecte prin coroane dentare de ceramică sau zirconiu realizate pe implanturi dentare. Dinte/dinți sparți sau ciobiți.
● Fie datorați unui traumatism, fie datorați unor cavități carioase avansate, în funcție de gravitatea cazului se recomandă coroane dentare sau fațete dentare.
● Dentiţie îngălbenită sau decolorată
Atunci când dentiția permanentă acumulează în timp pete de discolorație datorate fumatului, consumului de vin și cafea sau igienei orale precare, se recomandă o lucrare protetică (de obicei fațete dentare) prin care defectele estetice pot fi mascate.
● Dinţi prea mici sau prea mari
● Diferențele sesizabile de mărimi între dinți pot afecta armonia maxilaro-facială și pot rezulta într-un efect inestetic. Fațeta dentară este ideală pentru corectarea unui asemenea dezechilibru.
● Dinți înghesuiți sau cu spații interdentare mari
Chiar dacă pierderea unui dinte nu va produce un deficit masticator imediat, înlocuirea acestuia trebuie să fie o prioritate.
Din păcate, procentajul pacienților cu cel puțin un dinte lipsă este foarte ridicat in România. De aceea, încurajăm apelarea la medicii noștri specialiști care pot înlocui naceste defecte prin coroane dentare de ceramică sau zirconiu realizate pe implanturi dentare. Dinte/dinți sparți sau ciobiți.
● Fie datorați unui traumatism, fie datorați unor cavități carioase avansate, în funcție de gravitatea cazului se recomandă coroane dentare sau fațete dentare.
● Dentiţie îngălbenită sau decolorată
Atunci când dentiția permanentă acumulează în timp pete de discolorație datorate fumatului, consumului de vin și cafea sau igienei orale precare, se recomandă o lucrare protetică (de obicei fațete dentare) prin care defectele estetice pot fi mascate.
● Dinţi prea mici sau prea mari
● Diferențele sesizabile de mărimi între dinți pot afecta armonia maxilaro-facială și pot rezulta într-un efect inestetic. Fațeta dentară este ideală pentru corectarea unui asemenea dezechilibru.
● Dinți înghesuiți sau cu spații interdentare mari
Chiar daca pierderea unui dinte nu va produce un deficit masticator imediat, inlocuirea acestuia trebuie sa fie o prioritate.