phone x
021.335.36.20
whatsapp x

WhatsApp Number

+40722.519.048

Message
messenger x
email x
office@gloriadental.ro
Erupţia dentară - Clinica Dentara, Piata Romana, sector 1, Bucuresti

Erupţia dentară

Perioada erupției dentare este dificilă atât pentru bebeluși, cât și pentru mami și tati, care fac din noapte zi și caută înfrigurați tot felul de remedii pentru simptomele asociate apariției primilor dinți. Dacă te afli și tu în această situație, trebuie să știi câteva lucruri foarte importante despre erupția dentară la bebeluși, despre etapele acestui fenomen și despre remediile care îl pot ajuta pe micuț.

Cum începe erupția dentară și cât durează?

Erupţia dentarăLa naștere, oamenii au deja în gingii mugurii dinților temporari (de lapte) și parțial pe cei ai dinților permanenți. La 6-8 luni încep, de obicei, să erupă primii dinți de lapte, iar procesul se va încheia pe la 2 ani și jumătate, când toți cei 20 de dinți temporari vor fi complet formați. Există, însă, și cazuri când ies dinții la bebeluși mai devreme de 6 luni, sau când ies mai târziu, chiar după 1 an. Totuși, dacă până la 1 an și jumătate nu au început să iasă dinții de lapte, e necesară o vizită de la pedodont.

Fenomenul erupției dinților poate fi dureros și chinuitor pentru unii copii, iar pentru alții poate fi relativ calm și lipsit de neplăceri prea mari. Diferențe există și în aspectul erupției dentare: dacă uneori dințișorii de lapte apar peste noapte, fără niciun fel de indicii, la unii bebeluși procesul este gradual și însoțit de diverse semne și simptome.

În ce ordine apar dinții de lapte?

În mod normal, primii dinți care ies sunt incisivii centrali inferiori, urmați de incisivii centrali superiori. Urmează incisivii laterali inferiori și cei superiori, primii molari, caninii și a doua pereche de molari. Dinții de lapte erup în grupuri de câte doi, cei inferiori înaintea celor superiori. Regulă nu este bătută în cuie, așa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă bebelușul tău nu respectă „programul”. Ca să le fie mai ușor să gestioneze situația, unii părinți împart erupția dentară în trei etape:

Etapa 1 (6-16 luni): erupția incisivilor
Etapa 2 (13-19 luni): erupția caninilor și primilor molari
Etapa 3 (23-33 luni): erupția celei de-a doua pereche de molari

Uneori, dințișorii se văd mai întâi ca puncte albe pe gingia inflamată. Dacă aceste puncte nu sunt în zona grupului dentar ce urmează să erupă (conform cronologiei generale din graficul de mai jos), e posibil să nu fie vorba despre dinți, ci despre niște chisturi inofensive cu cheratină ce poartă numele de noduli Bohn sau perle Epstein. Acestea dispar de la sine după câteva săptămâni.

Simptomele apariției dinților la bebeluși

Simptomele erupției dentare pot precede apariția dinților cu două sau chiar trei luni și variază de la copil la copil.

Un bebe căruia îi cresc dinții poate experimenta unul, mai multe sau toate simptomele următoare:

● Iritabilitate, dispoziție capricioasă.

● Gingii inflamate, sensibile, roșii, dureroase – Ca să-și amelioreze tensiunea din gingii, bebe poate începe să-și sugă pumnișorii și va tinde să muște și să mestece tot timpul.

● Hipersalivație – Salivația abundentă poate duce și la apariția iritațiilor pe bărbie. Menține-i pielea cât mai uscată tamponându-l frecvent în jurul gurii și bărbiei cu un prosop sau un șervețel uscat.

● Apetitul scade și obiceiurile alimentare se pot schimba.

● Bebe se trezește des din somn și este foarte agitat, mai ales noaptea.

● Bebe își freacă obrajii sau se trage de urechi, pentru că durerea din gingii se poate extinde, mai ales când încep să erupă molarii.

● Febră, tusea, diareea și mucozitățile sunt sau nu simptome ale erupției dentare?

● Ocazional, o febră ușoară poate însoți erupția dinților ca o consecință a inflamației gingiilor, dar dacă persistă mai mult de trei zile, sau crește peste 37,7 grade, este necesar consultul medical.

Între erupția dentară și curgerea nasului nu s-a stabilit o legătură directă; acest simptom este, mai degrabă, cauzat de faptul că bebelușul intră în contact cu bacterii și viruși când duce la gură diverse obiecte, ceea ce crește riscul de îmbolnăvire.

Din cauza salivației excesive, bebe poate să tușească ocazional, dar nici acest simptom nu este direct corelat cu erupția dinților. Unii pediatri sunt de părere că hipersalivația poate cauza și diareea, dar dacă aceasta se repetă de mai mult de două sau trei ori pe zi, este necesar consultul medical.

Așadar, dacă febră, diareea, tusea sau rinita persistă mai mult de 24 de ore, e bine să consulți medicul pentru a putea exclude cauzele altor afecțiuni. Atenție: febra 39 de grade Celsius la bebeluși NU e de la dinți.

Remedii pentru durerile de dinți la bebeluși

● Dă-i bebelușului ceva de mestecat;
● Gingiile inflamate și dureroase la bebeluși pot fi ameliorate dacă îi oferi micuțului ceva rece de mușcat sau de ținut în gură. Dacă e vorba de ceva rece, precum o jucărie refrigerantă ținută o jumătate de oră în frigider, cu atât mai bine – va face minuni pentru un bebe supărat pe gingii;
● Dacă îi oferi micuțului inele gingivale, nu le lega la gâtul acestuia, ci la mână, și supraveghează-l atunci când le folosește. Poți folosi, în locul inelelor pentru dentiție și o bucată curată de material textil ținută la frigider;
● Masează-i ușor gingiile;
● Freacă ușor cu degetul curat, învelit într-o compresă sterilă gingiile bebelușului, cu mișcări circulare. Poți folosi și geluri din componente naturale pentru calmarea durerilor gingivale recomandate de medic;
● Dă-i să bea sau să mănânce ceva rece;
● Dacă bebe a început deja să mănânce diversificat, îi poți oferi fructe ori legume reci (bucățele de mango, prune, măr, morcov), iaurt sau sos de mere răcit în frigider, dar numai când stă în poziție verticală și sub supravegherea ta;
● Distrage-i atenția.

Erupția dentară este un proces lung și neplăcut pentru bebeluș, dar cu cât îi vei distrage mai mult atenția de la disconfort cu diverse activități amuzante, cu atât îl vei ajuta mai mult să uite de gingiile inflamate și dureroase.

E foarte important să îi asiguri bebelușului o igienă orală corectă încă din primele zile după naștere, pentru a evita dezvoltarea plăcii bacteriene pe gingii. Asta înseamnă că, înainte să-i apară dințișorii, vei șterge gingiile și interiorul gurii lui bebe cu o compresă sterilă umezită.

După debutul erupției dentare și apariția primului dinte trebuie să începi să-l speli pe dinți cu periuțe speciale pentru igiena dentară a bebelușilor și foarte puțină pastă de dinți (cam cât un bob de orez). Tot acum trebuie să începi să-l duci la dentist în mod regulat, ca să vă obișnuiți amândoi cu vizitele la stomatolog.

Apelează ACUM cu încredere la serviciile echipei Gloria Dental!
TRIMITE-NE UN MESAJ

    stomatologie bucuresti
    Evoluăm în același ritm cu tehnologia și ținem ca frumusețea și sănătatea dinților să devină un obiectiv important pentru pacienții noștri, conform dictonului "este mai ușor să previi decât să tratezi"