Profilaxia este cel mai important pas pe care îl putem face în controlul, prevenirea și tratarea afecțiunilor gingivale și parodontale.
Ea cuprinde:
● Detartrajul cu ultrasunete;
● Periajul profesional;
● Air-flow;
● Fluorizarea;
● Sigilările dentare.
Detartrajul cu ultrasunete
Este tehnica folosită pentru îndepărtarea rapidă și eficientă a tartrului dentar.
Ce presupune detartrajul cu ultrasunete?
Acest procedeu se realizează cu ajutorul unei piese ce emite vibrații ultrasonice ce desprind tartrul dentar de pe dinți. Din vârful pieseii curge în permanență apă, ce are rolul de a îndepărta resturile și de a preveni supraîncălzirea dintelui.
Detartrajul ultrasonic curăță de asemenea și zonele subgingivale, zone ce sunt foarte greu de explorat. Vibrațiile sunt destul de blânde, astfel încât gingiile nu sunt rănite, iar pacientul nu simte cel mai adesea nicio durere. La cererea pacienților, se poate efectua o anestezie locală pentru a face această procedură cât mai confortabilă .
Cui îi este recomandat detartrajul cu ultrasunete?
Curățarea cu ultrasunete este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, cel puțin o dată la 6 luni. Majoritatea pacienților au tartru, fie că este cauzat de salivă acidă, de periajul defectuos, de consumul excesiv de băuturi colorate (ceaiuri, cafele, băuturi carbogazoase) sau tutun.
De ce trebuie făcut detartrajul? Care sunt avantajele?
Boala gingiilor (gingivita) este cauzată de acumularea de tartru sub linia gingiei, afectând gingiile și structură osoasă, ceea ce duce în timp la pierderea dinților. Detartrajul cu ultrasunete elimină depozitele de tartru supragingival și subgingival, reducând astfel sângerarea și tumefierea țesutului gingival. Această procedură reprezintă primul pas în prevenirea, controlul și tratarea bolilor gingivale și parodontale.
Periajul profesional
Periajul profesional este o procedură făcută după detartraj și presupune îndepărtarea resturilor de placă bacteriană, tartru și diferitele colorații de pe suprafața dinților. Este realizat cu o periuță și o pastă specială, ce curăță și lustruiește suprafața dinților. Periajul este o procedură comodă și nedureroasă.
Air-flow
Air flow-ul este procedura stomatologică ce folosește bicarbonat de sodiu în flux de aer și apă pentru a curăța și lustrui suprafețele dentare. Din aparatul special destinat acestei proceduri iese un jet de aer comprimat, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafața dinților, pentru a netezi și îndepărta micile impurități rămase după detartraj și periaj. Acest procedeu este ideal de făcut după cele două operațiuni menționate mai sus (detartraj, periaj), deoarece asigură o curățare suplimentară și în zonele interdentare, mai greu accesibile.
Fluorizarea
Fluorizarea este o procedură ce presupune aplicarea unui gel cu fluor pe suprafața dinților timp de câteva minute, pentru a reduce sensibilitatea, pentru a întări smalțul dentar și pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare. După tratamentul de fluorizare, este recomandat ca pacientul să nu mănânce sau să bea apă timp de 30 de minute.
Sigilarea
Sigilarea este o procedură profilactică ce presupune acoperirea șanțurilor și fosetelor de pe suprafața smalțului dentar cu scopul de a împiedica apariția cariilor. Sunt folosite materiale moderne specifice acestei proceduri. Pe smalțul bine curățat în prealabil se aplică un gel demineralizant timp de 1 minut, apoi se realizează sigilarea șanțurilor și fosetelor. Pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile sigilării , recomandăm evitarea consumului de alimente dure sau lipicioase.
ESTETICĂ DENTARĂ – DINŢI FRUMOŞI
Trăim într-o eră a imaginii şi vitezei, în care toată lumea vrea să arate foarte bine şi să realizeze acest lucru cât mai rapid posibil, iar una din metodele perfecte este în a avea un zâmbet alb, strălucitor, deoarece zâmbetul este unul din principalele lucruri pe care le observăm la un prim contact în comunicarea cu ceilalţi, iar un zâmbet mai puţin plăcut este chiar mult mai evident decât un zâmbet frumos şi sănătos, astfel încât, atenţia pe care medicina dentară o are asupra esteticii dentare este cât se poate de firească şi importantă.
Estetică dentară are ca scop obţinerea unui zâmbet cât mai frumos, atrăgător. Urmărim îmbunătăţirea aspectului dintilor- estetică albului dentar, dar şi cel al gingiei- estetică roz.
Estetică dentară deşi pare ceva relativ şi greu de evaluat, este guvernată de o serie de legi şi reguli ce fac legătura între disciplinele stomatologice creând un tot unitar. Estetica dentară este structurata de reguli, dar desăvârşită de simţul artistic, de înclinaţia către frumos a specialiştilor în stomatologie estetică. Rezultatele ei sunt un produs interdisciplinar.
O dantură estetică are dintii drepţi, aliniaţi, simetrici, proporţionaţi corect şi de o culoare albă, naturală în concordanţă cu vârsta pacientului.
Procedeele variază de la cele mai simple tehnici de albire a dinţilor, până la lucrări protetice produse în laborator, cum sunt faţetele din ceramică, coroanele din ceramică integrală, porţelan pe suport de zirconiu etc.
Aplicarea de aparate ortodontice pentru a aduce dintii în poziţii corecte, estetice pe arcada este o metodă prin care se obţine echilibru în aspectul dinţilor.
Estetică dentară este în continuă evoluţie şi vine în întâmpinarea nevoilor pacienţilor cu tehnologii noi de cosmetizare a surasului.
Zâmbetul este foarte important în înfăţişarea generală a oricărui om. Viaţa pacienţilor se schimbă în bine datorită creşterii încrederii date de nişte dinţi frumoşi.
Programează acum o consultație la clinica noastră și vei primi o evaluare a statusului dentar.
Apelați-ne acum pentru programare!
(+4) 021.335.36.20