Confortul somnului este foarte important, aşadar oricând simţim că ceva nu este în regulă, este un moment bun să ne reevaluăm tiparele de somn.
Pentru unii oameni, indiferent de câte obiceiuri sănătoase au, încă experimentează un somn de proastă calitate și se trezesc obosiți. Dacă încă mai aveți probleme cu somnul după ce ați făcut orice pentru a avea un somn perfect, este posibil să aveți o tulburare a acestuia.
Apneea de somn reprezintă întreruperea respiraţiei în timpul somnului; poate fi vorba de una sau mai multe pauze respiratorii şi este caracterizată prin faptul că nu există mişcări ale muşchilor respiratorii. Este o afecţiune foarte gravă care poate pune în pericol viaţa şi care este mult mai frecventă decât se credea.
Cei care au risc mai mare de a face apnee de somn sunt persoanele supraponderale, hipertensive, cei care sforăie zgomotos şi cei care au anumite probleme la nivelul nasului, gâtului său altor părţi ale căilor aeriene superioare.
Consumul de alcool și sedative cresc frecvenţa şi durata pauzelor în respiraţie. Cei care suferă de apnee de somn netratată încetează să mai respire pe perioade scurte, dar în mod repetat, de nenumărate ori ( 20-30 pe oră, uneori chiar mai multe). Ceea ce înseamnă că – în timpul apneei de somn – creierul, dar şi restul corpului nu primesc suficient oxigen.
Între episoadele de apnee apar sforăituri. Apneea de somn mai este caracterizată şi de senzaţia de sufocare. Întreruperile frecvente ale somnului profund, odihnitor duc adesea la cefalee matinală şi somnolenţă excesivă pe parcursul zilei.
Simptome comune ale apneei în somn și măcinarea dinților la adulți
Dacă te trezești frecvent cu dureri de cap, de urechi, mușchi obosiți, maxilarului strâns sau dinți sensibili, cel mai probabil îți șlefuiești dinții noaptea. Bruxismul înseamnă scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor, ceea ce duce la dinți tociţi dar şi la modificări ale formei acestora.
Apneea de somn, pe de altă parte, este mai greu de detectat.
Unele semne comune ale apneei în somn includ:
- sforăit tare
- senzație de oboseală chiar și după un somn de o noapte și aveți somnolență excesivă în timpul zilei (hiperinsomnie)
- probleme de a dormi (insomnie)
- trezire cu gura uscată, dureri în gât sau dureri de cap
- uneori, trezire gâfâind sau cu dificultăți de respirație
- trezire des pentru a folosi baia
- probleme de atenție, concentrare și memorie
- iritabilitate sporită și schimbări de dispoziție
Riscurile apneei de somn continuate și măcinarea dinților
Lăsată netratată, apneea de somn poate duce la alte probleme grave de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, reflux acid, funcție imună slabă, probleme de sănătate mintală, pierderi de memorie și risc crescut de accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
În afară de simptomele maxilarului dureros și obosit, durerilor de cap și dinților sensibili, șlefuirea nocturnă a dinților poate duce la uzura suplimentară a smalțului și a coroanelor dentare.
Vestea bună este că există mai multe remedii pe care le puteți încerca pentru a ajuta la vindecarea apneei de somn și a măcinării dinților și, la rândul lor, la îmbunătățirea calității somnului.
Sfaturi pentru eliminarea bruxismului și a apneei de somn pentru o calitate îmbunătățită a somnului
Multe dintre aceste simptome pot fi ameliorate prin schimbări simple ale stilului de viață. Acestea includ:
- gestionați nivelurile de stres (bruxismul este mai ales un răspuns la stres și anxietate).
- slăbiți și mențineți o greutate sănătoasă (obezitatea crește probabilitatea obstrucției căilor respiratorii și a pasajelor nazale înguste).
- încercați yoga (îmbunătățește forța respiratorie și fluxul de oxigen).
- limitați consumul de alcool. (Alcoolul relaxează mușchii gâtului, ceea ce duce la sforăit și întreruperea ciclului de somn, precum și la inflamația căilor respiratorii, blocându-vă respirația).
- schimbați-vă poziția de dormit. (Dormitul pe spate relaxează mușchii gâtului, restricționând astfel fluxul de aer).
- folosiți un umidificator (mai ales dacă locuiți într-un climat uscat).
Îmbunătățiți igiena somnului:
- rezervați dormitorul doar pentru somn.
- păstrați un program de somn consistent, să dormiți și să vă treziți în același timp în fiecare zi (chiar și în weekend).
- evitați cofeina după amiază.
- evitați lumina albastră de pe ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare.
- încercați să nu mâncați cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
- păstrați camera întunecată și temperatura rece.
- exerciţii zilnice.
- practicați o rutină relaxantă înainte de culcare.