Parodontologie
Bolile parodontale (a gingiilor) constituie la 75 % dintre adulti cea mai importanta cauza a pierderii dintilor. Evolutia bolilor parodontale nu este ireversibila. Cu cat depistarea se face mai repede cu atat tratamentul va fi mai eficient. Prin prevenirea si tratarea bolilor parodontale va veti pastra un suras sanatos si natural. Gingia pare rosie, umflata si sangereaza foarte usor la periaj.

Gingivita este in acelasi timp primul stadiu al evolutiei bolilor parodontale.

Veti resimti putina jena dar exista deja un pericol. Deseori, daca gingivita nu este tratata, boala parodontala poate sa evolueze si sa duca la pierderea ireversibila a tesuturilor de sustinere a dintelui: osul, ligamentul parodontal, tesutul gingival. Aceasta este parodontita. Dar in anumite situatii acest aspect inflamatoriu al gingiei poate fi mascat. In jurul dintilor se formeaza pungi in interiorul carora infectia se va dezvolta. De-a lungul timpului boala progreseaza, dintii se misca si trebuie cateodata extrasi de doctorul Dvs.

Daca observati unul sau mai multe din simptomele de mai jos, atunci trebuie sa consultati dentistul Dvs:
- sangerarea gingiilor in timpul periajului;
- gingii rosii, umflate care se deslipesc de dinti;
- o respiratie urat mirositoare, persistenta;
- un abces cu scurgere purulenta intre gingie si dinte;
- dinti care se misca si care se departeaza in mod particular cand muscati.

Boala parodontala trece, intrucat in cea mai mare parte a timpului nu este insotita de nici o durere anume. Daca placa dentara nu este eliminata in fiecare zi ea devine tare si se transforma intr-o depunere aspra si poroasa: tartrul.
Semnele bolii parodontale sunt sangerarile gingivale, durerile difuze, halena (mirosul neplacut al cavitatii bucale). Acestea trebuie sa atraga atentia pacientului asupra declansarii unei boli a tesutului care fixeaza dintele in os. Mobilitatea dentara este un semn tardiv.

Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii (sau alti factori) care sub forma de placa microbiana sau tartru adera de gingie, os si tesuturile inconjuratoare. Deci indepartarea acestor factori (placa, tartru) printr-un detartraj periodic este prima metoda prin care putem preveni aceasta boala care afecteaza la nivel mondial aproximativ 3 din 4 adulti.

In clinica Gloria Dental aveti posibilitatea de diagnosticare corecta a bolii parodontale si monitorizarea pungilor parodontale (masurarea adancimii lor in 4 puncte la fiecare dinte, notarea dimensiunilor masurate intr-un tabel si urmarirea evolutiei pungilor parodontale dupa tratamentulul lor).

Tratamentul consta in:
- manopere de igienizare profesionala pentru cazurile incipiente;
- tratamente de surfasaj si planare radiculara profesionale pentru cazurile medii, urmarirea evolutiei tratamentului;
- tratamentul chirurgical (operatie cu lambou) pentru cazurile complicate.

Parodontologia este stiinta care se ocupa cu mentinerea starii de sanatate a gingiei si a tuturor tesuturilor care sustin dintele in os. Zona gingivala este expusa traumatismelor din timpul masticatiei, dar mai ales, este afectata de placa bacteriana. Este cunoscut faptul ca 1mm³ de placa bacteriana contine 108 bacterii si peste 30 de specii deosebit de daunatoare pentru tesuturile sustinatoare ale dintelui. Prin afectarea acestora, se produce in timp, avulsia dentara (pierderea dintelui). Pe de alta parte, un rol foarte important in evolutia bolilor parodontale il are si terenul imunitar al pacientului, fiind mai frecvent afectati pacientii cu aparare scazuta a organismului.

Complicatiile parodontozei
In cazul afectarii gingiei si a tesuturilor de sustinere se pot intalni urmatorele complicatii locale:
- hiperestezie si hipersensibilitate dentara;
- retractia gingiei si expunerea radacinilor;
- afectarea spatiului endodontic prin difuziunea microbilor din pungile parodontale;
dar si complicatii la distanta;
- endocardita;
- glomerulonefrita;
- artrita.
intrucat infectarea tesuturilor parodontale constituie un focar de infectie in cadrul bolii de focar.

La cabinetul stomatologic Gloria Dental acordam o deosebita atentie mijloacelor de prevenire a bolii parodontale: terapia incepe prin consult si completarea fisei parodontale, care contine indici ce masoara cantitatea de placa bacteriana, gradul de sangerare a gingiilor, cantitatea de tartru si placa bacteriana, adancimea pungilor parodontale; urmeaza igienizarea (prin detartraj si periaj profesional), explicarea metodei de periaj cea mai potrivita situatiei individuale a pacientului si verificarea insusirii acesteia de catre pacient.

Tratamentul parodontal propriu-zis se adreseaza pacientilor cu boala parodontala in diferite stadii de evolutie. Acest tratament este unul de lunga durata si presupune o colaborare foarte buna intre medicii de la Gloria Dental si pacienti. Tratamentul bolii parodontale contine etape medicamentoase sau chirugicale, chiar imobilizarea provizorie sau definitiva a dintilor (in functie de gravitatea bolii parodontale).

Tratamentul de sustinere presupune prezentarea pacientului in mod regulat in clinica, astfel incat medicul sa poata verifica evolutia tratamentului si sa adapteze acest tratament la eventualele noi conditii aparute. De asemenea, la fiecare sedinta se efectueaza o reevaluare a statusului pacientului, care se compara cu situatia initiala (aceasta etapa ajuta medicul sa adapteze planul de tratament in functie de terenul fiecarui pacient, dar si pacientul, pe care rezultatele satisfacatoare il motiveaza sa continue tratamentul).